Brasiliens herrlandslag i fotboll

Home » Brasiliens herrlandslag i fotboll

Brasiliens herrlandslag i fotboll är det mest framgångsrika landslaget i världen med fem VM-titlar och nio Copa America titlar. Brasilien är också det landslag som Sverige mött flest gånger i VM-sammanhang, med flera oförglömliga fotbollsklassiker på näthinnan. Det finns ingen annat landslag i världen som har lika högt ställda förväntningar på sig att vinna varje mästerskap, samtidigt med ett krav att spela en vacker fotboll, som anses tilltalande nog att vara värdig Brasilien. Brassarna är det enda landslag i världen som kan spela en vägvinnande fotboll och vinna matcher, och samtidigt få kritik för att de spelar för tråkigt.

Vi står inför ett VM-slutspel där vi får följa Brasilien och alla andra lag tävla om vilket landslag som är bäst i världen. Många bettingföretag har stenkoll på odds på Fotbolls-VM, om vem som vinner hela mästerskapet, bästa målskytt osv.

Brasiliens Fotbollskultur

Brasilianarna älskar sitt fotbollslandslag – Deras fotbollskultur är väldigt krävande, men på samma gång väldigt förlåtande. Om de vinner en match svävar spelarna som på moln, och är närmast helgonförklarade. För att i nästa stund förlora en match och bli fullständigt bespottade, tills de återigen vinner och allt är frid och fröjd.

Brasiliens landslag är det bästa laget att spela för när det går bra, och en mardröm att spela för när det går dåligt.

I många länder är det resultat som räknas. Så länge laget vinner så spelar det inte så stor roll hur det ser ut. I Brasilien är det lite annorlunda – Det viktigaste är givetvis att vinna, men det måste göras med stil, värdigt ett brasilianskt landslag. Om landslaget inte anses spela tillräckligt attraktiv fotboll får det utstå kritik, trots att resultaten är bra. Förhållandena för Selecao är ständigt väldigt utmanande.

Spelarna måste lära sig att hantera dessa dramatiska toppar och dalar, och skapa en distans till de kortsiktiga resultatens hysteri.

Fotbollen kringgår materiella begränsningar

Fotboll är en sport med en naturlig utjämningseffekt, där alla pojkar och flickor har lika stor möjlighet att nå toppen. Det är helt ovidkommande var du kommer ifrån, din samhällsklass eller andra förmåner som påverkar en persons förutsättningar till framgång i livet. På fotbollsplanen är alla lika.

De bästa fotbollsspelarna är sällan produkter komna ur exklusiva ungdomsakademier från storklubbar i Europa. Däremot är det vanligt att de bästa fotbollsspelarna växer upp i farliga getton och favelor i Brasilien eller andra delar av Sydamerika, långt ifrån välklippta planer och nyputsade fotbollsskor från den senaste upplagan.

Den brasilianska fotbollen är inget annat än beundransvärd. Oräkneliga brasilianska supertalanger har utvecklat sin tekniska färdighet i dammiga gränder, helt utan de materiella förmåner vi tar för givet i Sverige. Att spela barfota utan gräs under fötterna i tidig ålder är absolut inget hinder för att bli en framtida världsspelare. De flesta av de brasilianska stjärnorna i modern tid växte upp under väldigt fattiga förhållanden, för att sedan bli idoliserade världsstjärnor över en natt.

Brasilianska fotbollens lekfullhet

Teknisk brillans sitter i den brasilianska fotbollens DNA. Vi har vant oss vid det och tar det som för givet. Vi har omedvetet högre förväntningar på brasilianska fotbollsspelare än på andra. Unga talanger i Brasilien lär sig bemästra en exceptionellt hög teknisk färdighet från en mycket tidig ålder.

Brassestjärnor har ett imponerande brett register av tekniska färdigheter. En medfödd färdighet som sitter i ryggmärgen som inte går att lära ut – Brassarna har satt ribban för vad som är möjligt att utföra med en boll vid fötterna.

Det är mycket tack vare Brasiliansk fotbolls som hela sporten har populäriserats till världens överlägset största sport. Alla Tv-bolag världen över som erbjuder sport på Tv bevakar mästerskapet som hökar med liverapporteringar och intressanta repotage.

Sambafotboll

Begreppet Sambafotboll är idag allmänt vedertaget och illustrerar Brasiliens tekniska och lekfulla, men samtidigt mycket vägvinnande fotboll. Varje gång Brasilien spelar en landskamp dånar sambatrummor i oavbrutet i 90 minuter på läktaren. I den brasilianska klacken råder total feststämning, där fansen dansar lika mycket samba som de tittar på fotboll. Både fotboll och samba  är två  hörnstenar i den brasilianska kulturen som över tid sammanfogats och cementerats allt djupare in i den brasilianska folksjälen.

Sambafotboll beundras och inspirerar andra att spela lika vackert, men få lyckas. Det finns inget landslag som har en lika världsomspännande beundran som det brasiliansk landslaget. Oavsett i vilket hörn i världen “brassarna” spelar möts de av ett enormt intresse, och inte sällan besöker hemmafansen arenan för att beskåda bortalaget.

Oförglömlig käftsmäll mot Tyskland i VM 2014

Brasiliens kanske hittills största nederlag i VM-sammanhang inträffade mot Tyskland, som senare blev världsmästare, efter en nästan otänkbar kollaps. Semifinalen mot Tyskland är ett öppet sår i den annars så stolta brasilianska fotbollssjälen än idag.

Brasilien stod som arrangör i hemma-VM 2014, med endast ett resultat i sikte, nämligen att spela med stil och leka sig till ett VM-guld på hemmaplan. En övermäktig uppgift skulle det visa sig. Brasilien hade nått semifinal där de ställdes mot Tyskland, som hittills hade imponerat stort genom hela VM, och var Brasiliens i särklass svåraste motståndare hittills. Det var upplagt för århundradets största fotbollsfest, där hela det brasilianska samhället skulle stanna av i några timmar.

Inför Tysklandsmatchen stod det klart att fixstjärnan Neymar, som nästan på egen hand tagit brassarna till semifinal, inte skulle medverka på grund av skada – Ett enormt avbräck. Speciellt med tanke på att andra tänkta stjärnspelare, som Fred och Hulk, än så länge hade underpresterat i turneringen. Brasilien var mycket pressat inför matchen. Skulle de palla för trycket?

Brasilien blir totalt överkört av Tyskland

Tyskland chockade Brasilien redan i matchinledningen. Thomas Muller lämnades helt omarkerad efter en hörna och enkelt bredsidade in bollen i nät. Publiken i Mineirão-stadium blev märkbart tyst för ett ögonblick, men den öronbedövande atmosfären återkom direkt på avspark. Ett måls underläge var ingenting, och än fanns hoppet. Övertygelsen att Selecao skulle gå segrande från matchen var helt orubbad, allt annat var otänkbart.

Efter 29 minuters spel stod det ofattbara 5-0 till Tyskland på resultattavlan. Hela arenan var knäpptyst, märkbart chockad av hemmalagets fullständiga kollaps. Aldrig någonsin tidigare hade ett landslag, inte minst Brasilien, legat under med 5-0 i en VM-semifinal med en timma kvar att spela.

Slagen på sambatrummorna hade upphört helt, och 58 000 åskådare har aldrig någonsin varit så tysta. Hela arenan befann sig i en djup psykos. – Hur kunde det bli såhär? Tv-bilder visade tusentals förkrossade fans som grät, tröstade och torkade varandras tårar. Efter 90 minuters spel var slutresultatet ofattbara 7-1 till Tyskland, och tidernas mest chockerande överkörning var ett faktum. Hela landets kulturella pulsåder hade brustit, och gick inte att läka. Det rådde landssorg i hela Brasilien. Hur skulle stolta brasilianare definiera sig själva efter detta?

Dagens Brasilianska landslag & Fotbolls-VM 2022 i Qatar

Det brasilianska landslaget idag har inte riktigt samma aura som tidigare upplagor. Det har uppstått lite av en identitetskris, eftersom de inte har lyckats med att återskapa den stjärnglans och iögonfallande sambafotboll som den kräsna publiken har vant sig vid. Dagens landslag är väldigt europeiskt i sitt spelsätt. Med ett disciplinerat försvar som utgångspunkt, som skyddas av tuffa bollvinnare på innermittfältet, vars primära uppgift är att jobba hårt snarare än att spela vackert.

Brasilien har ett mycket bra lag inför VM, men kommer fansens förväntningar att infrias? Det är en otacksam uppgift att spela i ett Brasilien som inte längre lever upp till de skyhögt ställda krav på vacker fotboll som alltid förväntas. Det återstår att se om Brasiliens sambadansande fans helt kommer att acceptera ett kämpande och gnetande Selecao, som inte längre bjuder på så många klacksparkar och överstegsfinter.

Många nostalgiker ser tillbaka på, och saknar det gamla lekfulla Brasilien som spelade ut sina motståndare efter noter. Ett Brasilien som både var vägvinnande och publikfriande. Fotbollen befinner sig i ständigt utveckling och förhoppningsvis återser vi ett lekfullt brasilianskt landslag som spelar med ett leende på läpparna någon dag.

Neymar – Brasiliens ledstjärna

Nästan allt offensivt ansvar vilar på axlarna hos fixstjärnan Neymar, som har dragit det offensiva lasset i Brasilien i snart ett årtionde. Stundtals är Neymar helt fantastisk att beskåda och bjuder på magiska ögonblick när han är på spelhumör.

Neymar, en omdiskuterad spelare som i ena stunden bjuder på bländande cirkuskonster som är värda hela entrépengen. För att i nästa stund spela fult, filma eller överspela en situation. Han är alla backars stora mardröm, de blir antingen tunnlade eller stämplade. Hela Neymars spelstil går ut på att provocera motståndarna på ett eller annat sätt.

VM 2022 i Qatar

Brasilien är i vanlig ordning en av förhandsfavoriterna till slutsegern i årets Fotbolls-VM i Qatar. Att alltid bära favoritskap är del av att vara Selecao. Det är sannolikt en väldigt inspirerande sits, men som också kan vara en börda om resultaten går dem emot. Laget har radat upp segrar inför mästerskapet och lär komma med ett väldigt bra självförtroende in i turneringen.

Brasilien fotbollslandslag är som roligast att se när de väljer att spela offensivt och trampa gasen i botten där motståndaren tvingas kämpa för att överleva. Dagens Brasilien spelare inte längre med samma enorma självförtroende. På senare år har man snarare tvingats anpassa sig till motståndarens spelsätt, något de aldrig gjorde förr. Förr skulle alla andra lag anpassa sig till Brasilien, allt annat var otänkbart. Det kan vara framtvingat ur dagens extremt taktiska fotboll, där lagspel och optimal positionering studeras i absurdum. Varje situation analyseras och bryts ner i tiondelar för att se vad som går att förbättra. Idag är även de minsta lagen svåra att bryta ner, och det är inte ovanligt att de lyckas knipa en poäng i enstaka matcher mot en på pappret överlägsen motståndare. Det vet kreativa lag som gillar att föra spelet. Så fort de tappar boll så har de en kontring mot sig där motståndaren har väldiga ytor att springa på mot ett osamlat försvar som är sårbart.

Brasilien gillar faktiskt att spela på liknande sätt, med blixtsnabba kontringar när de har återerövrat bollen från motståndaren och bjuds på stora ytor.

Brasiliens herrlandslag i fotboll – Dagens trupp

Utöver Neymars spetskompetens kommer Brasiliens framgång i detta mästerskap bero på hur väl de bygger upp sin defensiva centrallinje. – Med andra ord, en väldigt obrasilianskt fotbollsretorik.

Målvakt

Allison lär vara förstemålvakt och är en av de absolut främsta på sin position.

Backlinje

I träningsmatcherna inför VM har Brasilien mönstrat ett centralt mittlås med Thiago Silva och Marquinhos som förstaval. Båda spelar i europeiska toppklubbar och har mängder med rutin, och kommer garanterat att vara den trygghet där bak som Brasilien önskar. Dessutom finns det flera högklassiga ersättare om det skulle behövas.

Ytterbackar

Historiskt sett är Brasilien kända för sina offensiva ytterbackar som tar hand om hela sin kant, både offensivt och defensivt. Vi har lärt känna namn som Roberto Carlos, Cafu, Dani Alves, Maicon, Marcelo m.f. Dagens landslag har inte samma urval av fantastiska spelare till förfogande. Visserligen återfinns en 39-årig Dani Alves i truppen, men lär knappast starta. Dagens brasilianska ytterbackar är betydligt mer blygsamma och kommer inte att dominera sina kanter på samma sätt.

Defensivt Mittfält

De centrala defensiva mittfältarna Casemiro och Fabinho är väldigt skickliga på att positionera sig rätt och hjälpa sin backlinje. De är kraftfulla bollvinnare med bra passningsfot och förmåga att avsluta själv. Beroende på vilken taktisk formation Brasilien väljer så finns det utrymme för ytterligare en mer defensivt lagd mittfältare i startuppställningen, på bekostnad av en anfallare.

Annfallsformation

Brasilien kommer sannolikt att formera sitt anfall med tre eller fyra offensiva spelare.

Neymar är egentligen den enda offensiva spelare som är helt självskriven i en offensiv roll i startelvan, och kommer troligtvis att flyta runt på planen i en fri roll när laget är i anfall. Richarlison kommer troligtvis att tilldelas rollen som ensam spjutspets och central uppspelspunkt. Han är stor, stark och mångsidig, men är kanske inte den notoriska målskytt som behövs. Annars har brassarna ett stort urval av lovande talangfulla ytterforwards med liknande spelstil, som gärna går i djupet utan boll eller utmanar backlinjen i en mot en-situationer. Real Madrid-stjärnan Vinícius Júnior kommer troligtvis få mycket speltid vid sidan av Neymar. Andra spännande offensiva spelare som kommer att få känna på gräset i Qatar är: Martinelli, Raphinhia, Antony, Paqueta, Rodrygo, Firmino, Gabriel Jesus m.f.

Taktiskt flexibilitet

Brasilien har en väldigt bred trupp med många spelartyper som är anpassade för olika taktiska formationer. Den enklaste förändring Brasilien kan göra för att påverka eller förändra en matchbild är balansen på mittfältet. De kan antingen spela två defensiva mittfältare och fyra offensiva spelare. Eller välja tre defensiva mittfältare på bekostnad av en offensiv spelare. Ett taktiskt drag som omedelbart ändrar lagets balans och matchbild. Brassarna kan också välja att mönstra en fembackslinje, där ytterbackarna förväntas att trycka på framåt i större utsträckning. Dagens brasilianska trupp saknar offensiva ytterbackar av hög klass, men en fembackslinje kan säkerligen användas för att stänga till bakåt.

Sverige mot Brasilien – vår mesta VM-motståndare

Brasilien är det landslag som Sverige har fått äran att möta flest gånger i VM-sammanhang. Det är givetvis en mardrömsmotståndare, men samtidigt en stor ära att mäta sig med den allra bästa:

  • 1938: Brasilien-Sverige 4-2
  • 1950: Brasilien-Sverige 7-1 (bronsmedalj till Sverige)
  • 1958: Brasilien-Sverige 5-2 (silvermedalj till Sverige)
  • 1978: Brasilien-Sverige 1-1
  • 1990: Brasilien-Sverige 2-1
  • 1994: Brasilien-Sverige 1-1
  • 1994: Brasilien-Sverige 1-0 (bronsmedalj till Sverige)

Fotbolls-VM 1994 – En magisk sommar

Den ljumma sommaren 1994 är ett nästan högtidligt minne som många ser tillbaka på. Ett helt land vände plötsligt på dygnet för att heja fram det svenska landslaget som grävde guld i USA.

Det var ett svenskt landslag som inte många trodde på inför turneringen. Ingen hade en tanke på att det var en grupp hjältar som begav sig till USA som skulle göra det omöjliga och vinna ett brons. Ingen hade gissat att Tomas Brolin skulle bli invald i världslaget. Ingen trodde att en ålderstigen Tomas Ravelli plötsligt skulle uppleva sitt livs form och göra oförglömliga räddningar, som sedermera blev illustrerat på frimärken.

Sverige – Brasilien 1-1 i gruppspelet

Sverige hade fyra poäng efter de två första matcherna och kunde ta sig vidare till åttondelsfinalen, man hade allt i egna händer. I den sista matchen väntade självaste Brasilien, som enkelt vunnit sina första två matcher och var jättefavorit mot Sverige. Allt annat än vinst för Brasilien skulle vara sensationellt.

Sverige började piggt och tog mycket rättvist ledningen när Tomas Brolin hittar Kennet Andersson i djupet, som bröstar med sig bollen och vackert lobbar bollen i bortre burgaveln med utsidan av foten, bortom räckhåll för Tafarell i Brasiliens mål. Ett mycket vackert fotbollsmål. Hela fotbollsvärlden var i chock, kan lilla Sverige spöa oslagbara Brasilien?

Glädjen blev kortvarig och direkt efter pausvilan rinner fixstjärnan Romário igenom det svenska försvaret och retfullt enkelt tåar in kvitteringen. Romário blev senare vald till hela turneringens bästa spelare.

Bragdmatchen mot Brasilien förändrade allt inför fortsättningen. Det svenska landslaget hade nu ingjutit ett orubbligt självförtroende för resten av turneringen, där flera spelare, från ingenstans, plötsligt hade hittat sitt livs form. Förvandlingen var ett faktum. Från ett osynkat och osäkert landslag som ingen trodde på, till ett leende landslag som fått mersmak av segerns sötma, och med allt att vinna. Det urstarka svenska kollektivet hade kryddats med en handfull världsstjärnor, och var nu ett fruktat landslag att möta.

Semifinal: Sverige – Brasilien 0-1

Sverige hade stått för en bragdartad insats genom hela VM-slutspelet och nått semifinal, där återigen Brasilien väntade.

Denna match hade Brasilien lärt sig läxan från gruppspelet och gav inte Sverige någon chans. De dominerade från första minut och anföll det svenska målet med sanslös offensiv kraft. Romário försökte gång på gång, men Ravelli stod i vägen gång efter annan. Trots att Brasilien dominerade totalt så stod det 0-0 i 80 minuter, innan återigen Romário, kortast på planen, nådde högst på ett inlägg och nickade in vinstmålet. Matchen slutade 1-0 till Brasilien. Ett resultat som inte alls speglade en matchbild där Brassarna var totalt överlägsna sin motståndare.

Sverige fick dock en gruvlig revansch i matchen om bronset mot Bulgarien, som spelades ut efter noter och besegrades komfortabelt med 4-0.

Brasilianska storstjärnor vi minns

Brasilien är sannolikt det landslag som har producerat flest storstjärnor det senaste århundradet. De är ofta nytänkande i sin spelstil, med nya kreativa lösningar och teknisk briljans vi inte tidigare sett. De besitter en lekfullhet i sin spelstil, nästan som ett litet barn, men med en effektiv och vägvinnande teknik som är svår att försvara sig mot.

Ronaldo”El Phenomeno”

Ronaldo som av många ansedd som den bästa spelaren genom tiderna, slog igenom stort som 18-åring i FC Barcelona i slutet av 1990-talet. Han blandade fart med teknik och dansade sig igenom försvar som om de var små barn som han spelade mot. Trots en strålande karriär drabbades han av en rad med skador och mentala problem som tvingade honom till långa uppehåll. Den största framgången var VM-guldet 2002, där han tillsammans med Ronaldinho och Rivaldo bildade den fruktade anfallstrion, “de tre R:en”.

Ronaldinho

Ronaldinho spelade alltid med ett leende på sina läppar. Han är kanske den mest lekfulla fotbollsspelaren som funnits. Han bjöd publiken på fantastiska finter och oberäkneliga initiativ som andra spelare endast kunde drömma om att utföra. Hans storhetstid blev relativt kortvarig och blev en märkbart sämre spelare redan vid cirka 26-27 års ålder. Ronaldinho hade en förkärlek till livets goda, och var mycket bekant med Barcelonas intensiva nattliv, något som gick ut över hans prestation på planen.

Rivaldo

Precis som tidigare nämna spelare tillbringade Rivaldo sina bästa år som fotbollsspelare i FC Barcelona, men de spelade aldrig tillsammans utan avlöste varandra om vartannat. Mycket på grund av sin storlek såg Rivaldo lite avig och klumpig ut i sitt rörelsemönster. Det var dock endast en illusion. Med bollen vid fötterna var Rivaldo smidig som en katt och nästan omöjlig att ta bollen i av. Kombinerat med ett utsökt spelsinne och fruktat skott var han en livsfarlig motståndare över hela planen.

Kaka

Kaka var lite rakare i sitt spel och bjöd inte på lika många vickande höfter och överstegsfinter. Han var en mer effektiv spelartyp som målmedvetet gick rakt på mål, eller spelade fram lagkamrater. Han hade ett otroligt driv med bollen vid fötterna med full koll på hela planen, och valde nästan alltid det bäst beslut i varje situation.

Romário

Romário var fullständigt dominant cirka 1993-95 och bärgade ett efterlängtat VM-guld till Brasilien. Precis som flera andra i listan ovan var han också hemmahörande i FC Barcelona under sina glansdagar. Med sina 167 cm, kraftiga fysik och låga tyngdpunkt var Romário svår att hålla koll på för motståndarnas backlinje. Kombinerat med sagolik bollbehandling och ypperligt målsinne tillhör en av de sevärda anfallsspelare i modern tid.

Pele

Pele tillhör en helt annan epok och blir därmed svår att jämföra med dagens stjärnor. Han anses av många vara en av historiens bästa spelare, även om åsikterna går isär när Maradona och Messi slängs in i ekvationen. Idag är Pele mest känd för att konsekvent ha fel i sina förutsägelser om fotboll, samt att göra reklam för Viagra.