Gula och röda kort i fotboll

Home » Gula och röda kort i fotboll

Om ett regelbrott i fotboll är tillräckligt grovt bestraffas förövaren med ett gult kort av domaren. Om regelbrottet anses vara extremt regelvidrigt blir förövaren bestraffad med ett rött kort, och tvingas att lämna planen resten av matchen med avstängning som följd. Vi tar oss en titt på historien om gula och röda kort, varför de uppkom, och vad de innebär.

Historien bakom gula och röda kort

Gula och röda kort uppfanns av, Ken Aston, vars uppgift under Fotbolls-VM 1966 var att övervaka domarna. Under Fotbolls-VM samlades väldigt många människor som talar många olika språk på samma plats. För att undvika missförstånd krävdes en kommunikationsmetod som alla förstår, oavsett språk. Då ansågs gula och röda kort vara det bästa sättet att kommunicera enkla budskap. Systemet med gula och röda kort visade sig vara en utmärkt lösning och används än i dag.

Domarnivåer

Vissa domare är kända för att tillåta ganska hårt spel innan korten dras upp från bröstfickan. Medan andra domare har för vana att lägga ribban relativt lågt och gladeligen viftar med korten, även för mindre regelbrott. Domaren måste sätta en nivå i sin bedömning tidigt i matchen som spelarna förhåller sig till. Många casino online erbjuder betting på antal gula och röda kort i en match, eller på särskilt utvalda spelare som betraktas som eldfängda.

Vad innebär ett gult kort i fotboll?

I Sverige säger vi gult kort, eller varning. Om en spelare begår ett regelbrott som anses vara tillräckligt grovt tilldelas ett gult kort. Det finns flera olika regelöverträdelser som kan resultera i gult kort:

Osportsligt uppträdande

Det kan innebära en rad olika förseelser som anses osportsliga. Det kan vara filmningar, sparka bort bollen efter avblåsning, olämpligt målfirande m.m.

Olämplig kommunikation

En fotbollsdomare är väldigt auktoritär under pågående match där utespelare måste respektera domarens beslut. Utespelare får inte uttrycka sig verbalt olämpligt vare sig mot domare eller motspelare. Utöver spelare på planen, kan även coacher och spelare på bänken bestraffas för olämplig kommunikation.

Upprepade regelbrott

Om en spelare vid upprepade tillfällen begår samma regelbrott, trots upprepade tillsägelser från domaren, löper spelaren risk att dra på sig ett gult kort

Maskning – fördröjning av spelet

Om en spelare medvetet fördröjer spelet för att få tiden att gå, tilldelas ett gult kort. Det är en relativt vanlig företeelse när ett lag leder en match och vill att matchtiden ska ta slut.

Ej ta avstånd på fast situation

En försvarande spelare måste stå minst tio yards från bollen vid en fast situation. Om en försvarande spelare står för nära bollen och obstruerar motståndaren från att återuppta spelet visas det gula kortet.

Vad innebär ett rött kort i fotboll?

Om en utespelare begår ett mycket allvarligt regelbrott tilldelas ett rött kort. Utespelaren måste omedelbart lämna planen, och riskerar att bli avstängd i flera matcher.

Våldsamt spel

Om en utespelare tacklar en motspelare väldigt våldsamt kommer domaren att överväga det röda koret. Det kan innebära karriärhotande tacklingar, med dobbarna först, eller raka ben. Utfallet av tacklingen måste inte resultera i någon skada, men om det anses vara farligt spel kan det resultera i ett rött kort.

Spottloskor och extremt ovårdat språk

Handlingar som spottloskor och ovårdat språk är förvisso inte skadliga, men anses oacceptabla och hör inte hemma på en fotbollsplan.

Våld

Slag, sparkar och våld i största allmänhet resulterar i rött kort. Våld mellan spelare under en match är tack och lov ganska ovanligt i de europeiska ligorna, däremot kan det hetta till ordentligt i Sydamerika.

Frilägesutvisning

Om en försvarare fäller, eller på något sätt hindrar en anfallare som är fri med målvakten, bedöms situationen som frilägesutvisning. Det behöver inte vara brutalt spel, utan snarare ett cyniskt spelförstörande moment som hindrar motståndaren från ett målläge.

Två gula kort

Om en och samma spelare drar på sig två gula kort i samma match resulterar det automatiskt i ett rött kort. När en spelare har dragit på sig sitt fösta gula kort krävs en ökad försiktighet i spelet. Båda lagen är alltid vaksamma på vilka motståndare som har gult kort under match. Dessa spelare sätts ofta under mer press för att provocera fram ytterligare ett gult kort.

Två gula kort i samma match

Även en domare kan begå misstag. Under en match i Premier League blev Chelseas hårdföre mittfältare, Michael Essien, tilldelad två gula kort. Enligt regelboken resulterar som bekant två gula kort i samma match till omedelbar utvisning. Men till allas stora förvåning, inte minst Essien själv, fick han fortsätta spela resten av matchen med två gula kort. I efterhand bad domaren dock om ursäkt, och tillkännagav sitt aningen pinsamma misstag.

Förebyggande regelverk

Inför mästerskap kan domarna få i uppdrag att stävja vissa vanligt förekommande regelbrott. Det kan innebära spelförstörande regelbrott som plötsligt systematiskt utnyttjas helt obestraffat, så som filmningar, maskningar m.m. Tanken är att eliminera ett spelförstörande moment, och göra fotbollen mer underhållande.