Fotbollsplan

Home » Fotbollsplan

På ytan ser alla fotbollsplaner identiskt lika ut oavsett var i världen vi befinner oss. De är utformade på exakt samma sätt, med samma utplacering av linjer. Det enda som varierar är storleken på planen. Den grundläggande tanken är att alla fotbollsplaner är anpassade för ett standardiserat regelverk, där fotbollen bedöms konsekvent i alla länder, utan avvikelse. När samma reglverk tillämpas konsekvent uppnår vi ett universellt samförstånd till sporten fotboll, oavsett var i världen vi befinner oss.

Fotboll är kanske den mest populär sporten att spela på, de flesta casino utan svensk licens har en bettingsida med ett stort urval av fotboll.

Fotbollsplanens storlek

Fotbollsplanernas linjer är helt likformiga, utan undantag. Däremot varierar storleken på fotbollsplaner marginellt. En del planer är lite längre och bredare, medan andra planer är lite kortare och smalare.

Fotbollsplanens längd och bredd på internationella matcher

  • Längden på en fotbollsplan måste förhålla sig mellan 100-110 meter.
  • Bredden på en fotbollsplan måste förhålla sig mellan 64-75 meter.

Varierande planstorlek medför ibland ändrade förutsättningar, framförallt för bortalag som kanske besöker en svårspelad arena. Ett hemmalag drar nytta av sin kännedom och vana att spela på sin hemmaplan och utformar sin taktik efter det. Om bortalaget är ovant vid en ovanligt stor gräsyta är risken större att gå bort sig och bjuda på stora ytor bakom sin backlinje. Dessutom är ytan mellan lagkamrater och motståndare är större, och det blir svårare att krympa ytor om motståndaren är skicklig på att utnyttja den stora planen. I jämförelse är en ovanligt liten plan svårbemästrad då både tid och utrymme plötsligt försvinner. Motståndarlaget kan initialt bli chockat av ett väldigt högt och intensivt presspel, som kan leda till bolltapp i farliga lägen.

FC Barcelonas stora fotbollsplan – Liverpool FC´s lilla fotbollsplan

FC Barcelonas hemmaarena Camp Nou är vida känd för att ha stort mått på planen. ‘Barca’ anses vara experter på att bemästra de stora ytorna till fullo. Med sin stora tekniska skicklighet och vägvinnande passningsspel har Nou Camp blivit en fruktad arena att besöka. Liverpool F.C.´s hemmaarena, Anfield Road, har behållit samma småskaliga mått på planen sedan den byggdes 1884. Bortalagen på Anfield möts av ett ursinnigt presspel i 90 minuter, som är erkänt svårt att spela sig ur, utan att förlora kontroll på bollen.

Konstgräs eller naturligt gräs

Dessutom har det blivit allt mer vanligt att arenor har plastgräs istället för vanligt gräs. Det har visat sig att lag som inte har som vana att spela på konstgräs uppnår betydligt sämre resultat än på naturligt gräs.

Linjer och mått på en fotbollsplan

De vita linjerna som kritas ut över hela fotbollsplanen får ej vara bredare än 12 cm.

Fotbollsmålen

Fotbollsmålen har specifika mått som inte får avvika i storlek. Ett målbur måste vara 7,32 m bred och 2,44 m hög. Nätets design inuti målburen får dock variera.

Målområdet

Målområdet börjar 5,5 meter ut från varje målstolpe parallellt med mållinjen, och bildar en rektangel framför målet.

Straffområdet

Straffområdet är rektangel som symetriskt omsluter målområdet. Straffområdet börjar 16.5 meter ut från varje stolpe, parallellt med mållinjen. Om ett regelbrott sker utanför straffområdet dömer domaren frispark. Däremot, om ett regelbrott sker innanför straffområdet döms det straffspark.

Straffpunkten

Straffpunkten är placerad mitt i straffområdet, exakt elva meter framför målburen, med straffspark som enda ändamål. När ett regelbrott inträffar i straffområdet blir det attackerande laget tilldelat en straffspark. Då står straffskytten redo vid straffpunkten för att skjuta straffen. Samtidigt måste resten av spelarna på planen befinna sig utanför straffområdet tills straffen är skjuten.