Italien fotboll

Home » Italien fotboll

Italien är ett utav världens mest fotbollstokiga länder. Deras pizzor döps efter fotbollsspelare, hela städer färgas i italienska färger under mästerskap och till och med landet är format efter en fot som sparkar på en boll. Idag så är det många svenskar som helhjärtat följer italiensk fotboll på grund av känslorna, kvaliteten på spelet och karaktärerna som finns i Serie A.

Vi här på Sverige fotboll älskar verkligen italiensk fotboll. Även om det är Premier League som är den populäraste utländska ligan för svenskar att följa så är det ändå många som lägger ner tid och energi på att följa lagen i Italiens högsta serie. Det finns även många svenska fotbollsspelare som har haft stora framgångar i Italien, någonting som började med Gunnar Gren, Nisse Liedholm och Gunnar Nordahl när de 1949 var de första svenskar som blev utlandsproffs i AC Milan. I Milan så bildade de tre svenskarna den fruktade Gre-No-Li kombinationen och rönte stora framgångar. De senaste och mest moderna exemplen på spelare som har lyckats väl i Serie A är Albin Ekdal och självklart även Zlatan Ibrahimovic. 

Serie A

Serie A är namnet på den högsta ligan i Italien. Ligan spelas från hösten till våren och görs upp utav 20 lag från hela Italien. Juventus från Turin är den klart mest överlägsna av alla klubbarna och tenderar att vinna vart och vartannat år. Serie A är förutom engelska Premier League den utländska ligan som flest svenskar följer, och det är många som har ett favoritlag. Några av världens bästa spelare spelar i Serie A och läktarkulturen och stämningen på de italienska läktarna är i absolut världsklass med häftiga Tifon, sånger som ekar mellan betongen och fullsatta kortsidor, eller curvas som det heter i Italien.

En utav alla höjdpunkter med Serie A är också de många derbyna som spelas i ligan. De två mest berömda av dessa är dels Milanoderbyt, också känt som Derby Della Madonnina efter madonnan som pryder taket på Milanokatedralen. Milanoderbyt spelas melan Inter och AC Milan och säljer alltid helt slut på det enorma fotbollspalatset San Siro.

Ett annat häftigt derby är Romderbyt mellan Lazio och Roma. Detta kallas i folkmun för Derby della capitale, eller huvudstadsderbyt. Detta är en oerhört häftig upplevelse även om man bara ser det på TV och det är många fotbollsälskare som har detta som en match de måste uppleva på plats.

Det italienska landslaget

Det italienska landslaget på både dam och herrsidan är erkända som några av de bästa i världen. Det är dock på herrsidan som landet har kunnat skönja mest framgångar. Nu senast så vann Italien EM där man ställdes mot England i finalen.

Italien är verkligen ett klassiskt landslag när det kommer till fotboll och listan på stora och ikoniska spelare som har dragit på sig den blåa tröjan kan göras väldigt lång. Landet har många mästerskapstitlar och det italienska folket känner en stor stolthet över sitt landslag

Sverige Fotboll herrar mot Italiens landslag

Sverige och Italien har gått många duster mot varandra under årens gång. Italien är som bekant ett utav världens bästa landslag och har vunnit VM och EM ett flertal gånger. Oftast så är det Italien som har gått segrande ur matcher när de båda lagen har mött varandra, men det finns några gånger som den svenska insatsen har gått till idrottshistorien.

Den senaste gången var i den direkt avgörande matchen mot Italien på San Siro. Vinnaren av matchen skulle gå till VM medans förloraren skulle bli utan en mästerskapsplats. Sverige lyckades vinna över Italien på deras hemmaborg och gick därmed vidare till VM i Ryssland där Sverige fotboll gjorde en väldigt stark insats.  

Betting på italiensk fotboll

Men vi här på Sverige fotboll driver ju som bekant en betting och casinosida. Vi kommer därför att dela med oss av några av möjligheterna man har när det kommer till att betta på Serie A och italiensk fotboll.

Ett klassiskt sätt att betta på Serie A är att göra detta genom att spela på Europatipset hos svenska spel. Detta liknar stryktipset men involverar matcher från andra ligor än bara Serie A. För den som är intresserad av att spela på enbart italienska matcher är det därför bättre att betta på individuella resultat. I och med att det finns så stora och mäktiga lag i Italien så är det minst en stormatch varje omgång. Genom att då betta på resultatet så adderar man lite extra krydda till sin fotbollsupplevelse, oavsett om man hejar på ett av lagen eller inte. Många spelbolag erbjuder idag även livebetting på många italienska matcher.