Vad är offside i fotboll?

Home » Vad är offside i fotboll?

Alla fotbollsfans har vid något tillfälle pendlat mellan extas och frustration när deras favoritlag gör ett oförglömligt drömmål, som kort därefter blir avblåst för offside. Offsideregeln är ibland skoningslös, men är samtidigt en vital regel som skapar ett underhållande spel. Det kräver att backlinjen uppträder disciplinerat, och inte bjuder motståndarlagets anfallare på öppna lägen.

Fotbollen revolutionerades när offsideregeln blev en del av regelverket. Plötsligt blev fotbollen ett pussel i ständig rörelse med förhöjt intelligenskrav, både hos försvarande och anfallande lag.

När blir det offside i fotboll?

Det är lättast att förklara offsideregeln med bilder, där backlinjen alltid är uppställd i en rak linje. Spelare från det anfallande laget måste befinna sig framför, eller i linje med backlinjen, annars står de i offsideläge. Om en anfallare ska befinna sig bakom backlinjen måste bollen passera försvarslinjen först, eller samtidigt som anfallaren, för att vara onside. Är anfallaren bakom backlinjen i samma stund som passningen slås, är det sedermera offside och spelet är avblåst.

Offsideregeln illustreras väl även inom E-sport, där motståndarens backlinje måste överlistas utan att springa offside.

Vad räknas i offsideregeln

Alla spelbara kroppsdelar kan befinna sig i offside.

  • Däremot blir det inte offside om en arm eller hand befinner sig i offsideläge när passningen slås.
  • Annars innefattar offsideregeln alla kroppsdelar. Där VAR-kameran mäter och jämför milimetrar i allt från nästippen och stortån.

När tillämpas inte Offsideregeln i fotboll?

  • Offsideregeln tillämpas inte på egen planhalva. Då måste det försvarande laget vara vaket på vad som sker bakom ryggen.
  • Offsideregeln tillämpas inte vid inspark.
  • Offsideregeln tillämpas inte vid inkast. Det kan användas som ett effektivt vapen på offensiv planhalva och trycka ner det försvarande lagets backlinje.
  • Offsideregeln tillämpas inte vid hörnspark.

En spelare står offside, men deltar inte i spelet

Om en anfallare befinner sig i offsideläge utan att påverka spelet räknas det inte som offside. Spelaren som befann sig i offside är åter spelbar i nästa situation, trots den tidigare offsidepositionen.

Generellt sett kan en spelare stå offside hur mycket den vill utan att domaren blåser av. Offsideregeln aktiveras endast när denna spelare får en passning och deltar i spelet.

Offsidefälla

Ibland försöker backlinjen ställa motståndarlaget i offside, genom att plötsligt ställa sig högre upp i planen. På så sätt luras motståndarna i offsideläge när passningar sker i djupled.

VAR (video assistant referee)

I takt med att teknologin snabbt går framåt utvecklas också bedömningsförmågan av offsideregeln. Fram till för några år sedan var det linjedomarens uppgift att bedöma om en situation är offside. För det mesta gör de korrekta bedömningar, men ibland dömdes regelrätta mål bort för offside, till mångas frustration. VAR granskar situationen digitalt med korrekt bedömning som följd. En VAR-granskning orsakar ett mindre avbrott i spelet i väntan på ett beslut. VAR tillämpas kanske en handfull gånger per match utan att påverka matchtiden nämnvärt.

Varför finns offside i fotboll?

Innan offsideregeln blev en del av fotbollens regelverk kunde alla utespelare befinna sig precis var som helst på hela planen. Det var aningen kaosartat. Då alla spelare i princip kunde stå och vänta vid motståndaren mål. Tack vare offside regelns intåg utvecklades fotbollen med ytterligare en intellektuell dimension. Plötsligt måste alla spelarna i laget uppträda som en synkroniserad enhet, med full vetskap om hur sin egen position påverkar lagets balans. Offsideregeln med ett inslag av schack-tänk, där strategiskt tänkande och taktiskt val påverkar matchbilden. Många taktiska val bottnar i om backlinjen är placerad högt- eller lågt på planen. Många spelare är specialiserade på att ta vältajmade löpningar i djupled bakom backlinjen, och på så sätt skapa ytor och oreda i motståndarlaget.