Hur många byten får man göra i fotboll?

Home » Hur många byten får man göra i fotboll?

Även om reglerna för fotboll till synes verkar vara väldigt enkla, är det en betydligt mer komplex sport än många tror. Man måste faktiskt hålla koll på en hel del saker om man ska bemästra fotboll, som hur många byten man får göra, men även vad som gäller för byten under en fotbollsmatch.

Nominerade avbytare och tillåtna byten varierar

Olika regler för byten gäller beroende på vilken match och/eller turnering som spelas. I FIFA, till exempel, är det själva tävlingsledningen som beslutar antalet byten, men minst tre och max sju nominerade får utses, samt så får högst tre byten göras per match.

I till exempel Allsvenskan och Premier League tillåts däremot sju nominerade och det får genomföras hela fem byten per match, men dessa måste genomföras vid separata bytestillfällen, i tävlingsmatcher. Det vill säga att antalet tillåtna byten i fotboll kan variera.

I träningsmatcher tillåts vanligen fler byten och ännu fler avbytare får nomineras.

Regler för spelarbyten

Som att antalet tillåtna byten inte var tillräckligt att hålla koll på! Det finns såklart också olika regler för spelarbyten man bör ha koll på om man verkligen vill vara insatt i fotboll. Följande regler gäller för spelarbyten:

  • Ett planerat spelarbyte MÅSTE informeras av domaren.
  • Först när domaren ger klartecken får ett byte genomföras.
  • Ersättaren MÅSTE träda in under ett uppehåll i matchen.
  • Ersättaren MÅSTE inträda vid mittlinjen.
  • Innan den nya spelaren kommer in på planen MÅSTE den utbytta spelaren först lämna planen.
  • Om en spelare blivit utbytt får denne INTE bytas in i spelet igen.
  • Även utbytta spelare kan dömas, få kort och utvisas trots att de blivit utbytta. Detta kan till exempel inträffa om de uppträder olämpligt under matchens gång.

Håll koll på fotbollsreglerna med hjälp av Sverige fotboll

Att ha stenkoll på alla regler i fotboll är väldigt svårt, till och med för dem som spelat fotboll genom hela sitt liv. Det är väl också därför det är så pass få fotbollsspelare som verkligen får ett globalt genombrott. Hur som helst behöver du inte vara fotbollsspelare för att lära dig alla regler. Du kan till och med vara kass på bollspel. Att besitta fotbollskunskaper är dock guld värt, bland annat för den som gillar att betta på sporten.

Hur många byten som genomförs i fotboll kan till exempel vara något som spelare kan betta på. Det är en något unik spelmarknad, men allt fler lockas till dessa alternativa oddsvarianter för att maximera sina vinster.

För att veta vad man ska satsa på och när gällande antalet byten eller liknande spelmarknader krävs det naturligtvis också att man är ordentligt insatt i fotbollsreglerna! Då kan man med fördel ta hjälp av oss på Sverige fotboll.

Här på Sverige fotboll ger vi nämligen inte bara tips på vad och hur man ska betta, men vårt team bestående av bland annat fotbollsexperter delar också med oss av den kunskap vi besitter i form av artiklar och guider till sporten. Så om du behöver förfriska ditt minne är vår sajt en plats för dig.