Vem har gjort flest mål i fotboll?

Home » Vem har gjort flest mål i fotboll?

Frågan på vem som har gjort flest mål i fotboll kan till en början verka vara enbart en sökning på nätet från att få sig ett svar. Men faktum är att det hela är mycket mer komplicerat än så och beroende på vad man vill ha svaret på så kommer man få upp olika spelare.

Det gäller nämligen att precisera vem som har gjort mest mål i vilken kategori. Flest tävlingsmål?  Eller den som har gjort flest mål under en säsong? Och vem är det egentligen som har gjort flest mål i svensk fotboll? Alla dessa svar har vi på Sverige fotboll samlat. Informationen här kan komma väl till pass under nästa frågesport eller omgång av Trivial Pursuit.

Flest tävlingsmål på Herrsidan

Den som har gjort flest tävlingsmål under hela sin karriär på herrsidan är den portugisiske superstjärnan Cristiano Ronaldo. Han passerade Pelé under januari 2021 efter att Pelés rekord hade stått sig i över 40 år.

Flest tävlingsmål på damsidan

På damsidan så är det den kanadensiska landslagsspelaren Christine Sinclair som har gjort flest mål i internationella tävlingsmatcher. Det är dock viktigt att notera att detta enbart är mål som har gjorts i den kanadensiska landslagströjan och inte i klubbspelsmatcher.

Flest mål under en säsong

När det kommer till den som har gjort flest mål på en säsong så är det Lionel Messi med den otroliga siffran 73. Under säsongen 2010–2011 så gjorde han 73 mål i tävlingssammanhang för Barcelona, en siffra som många experter inte kommer att slås på generationer. En sådan målproduktion är helt enkelt för osannolik för att kunna upprepas eller slås på många år. Messi har även en hel del andra rekord och trots att han nu är i avslutningsfasen på sin karriär så kommer hans minne och rekord eka genom fotbollshistorien för alltid.

Flest mål i Allsvenskan och Sverige fotboll

Men för oss som älskar Allsvenskan och Sverige fotboll så finns det också en hel del rekord att grotta ner sig i. Den som har gjort flest tävlingsmål på herrsidan är föga förvånande Zlatan Ibrahimovic, men eftersom hans karriär fortfarande är aktiv så väljer vi att inte sätta ett specifikt antal mål vid hans namn i den här artikeln.

På damsidan är det dock annorlunda. Där hittar vi Lotta Schelin som under sin långa och framgångsrika karriär gjorde 88 mål i den blågula tröjan. Hon har dock inte flest landskamper på damsidan, utan det rekordet håller Caroline Seger.

När det kommer till vem som har gjort flest mål i allsvenskan hamnar vi även här i olika kategorier. På herrsidan så är rekorden som går hitta mycket gamla. Den som har gjort flest mål i Allsvenskan genom tiderna är Sven Jonason som mellan 1927 och 1947 spelade sin fotboll i Elfsborg. Flest mål på en säsong på herrsidan Filip Johansson som representerade blåvitt och gjorde 39 mål på en säsong.

På damsidan så är det Hanna Ljungberg som innehar rekordet för flest mål gjorda under en säsong med 39. Detta gjordes under säsongen 2002 och hon tangerade då Filip Johanssons legendariska rekord.