Hur lång är förlängning i fotboll?

Home » Hur lång är förlängning i fotboll?

Att en fotbollsmatch spelas under 90 minuter vet de allra flesta. Men förlängningen kan variera i tid beroende på vad som har hänt i matchen. I vissa matcher så läggs det även på två extra halvlekar.

För den som inte har så bra koll på fotboll så är mycket ganska självklart. Man får bara röra bollen med fötterna, målet är att få in bollen i motståndarens mål och en halvlek är på 45 minuter. Men när det sedan kommer till förlängningen så är det ofta olika antal minuter som läggs till i slutet av varje match. Vi på Sverige fotboll har benat ut detta så att du ska känna att du har bättre koll nästa gång du tittar på fotboll.

Tilläggstid i fotboll

Eftersom tiden inte stoppas när det är ett spelavbrott i fotboll så krävs det att man lägger på extra tid efter att 90 minuter har gått. Detta görs för att kompensera för längre avbrott såsom skador eller långa målfiranden. Men det är väldigt ovanligt med tilläggstid som sträcker sig över 5 minuter. Detta är på grund av att fotboll i sin natur inte är menad att spelas effektivt över 90 minuter utan det är utformat för att mycket tid ska falla åt sidan. Man brukar säga att en fotbollsmatch består av cirka 75–80 minuters effektivt spel där bollen är i rörelse. Så funkar det det i alla ligor runtom i världen, både inom Sverige fotboll och internationellt.

Förlängning i fotboll

Men det kan ändå bli förlängningar i fotboll. När en vinnare av en specifik match behöver koras så görs det först genom att två halvlekar på 15 minuter spelas. Om inget lag står som vinnare efter 30 minuter så går det sedan vidare till straffsparkar.

Förlängning i Sverige fotboll

När det kommer till förlängningar i Allsvenskan så är det alltid stopptid som gäller. Detta är på grund utav att Allsvenskan spelas i ett serieformat och att det aldrig behövs att man korar en vinnare i en specifik match. Men det finns dock fortfarande matcher som spelas med hjälp av förlängning. Svenska cupen går av stapeln under början av varje år. Den spelas först i ett gruppspelsformat för att sedan gå över till ett slutspel. Slutspelet spelas i ett cupformat och dessa matcher har både förlängning och straffsparksläggning.

Förlängningar genom historien

Men det har tagit ett tag att komma fram till att den nuvarande förlängningen var sättet som man skulle använda sig utav. Det har genom fotbollshistorien testats på en del olika sätt att sköta förlängningarna på. Ett utav detta sätt var det numera klassiska “Golden Goal” formatet. Istället för att matcher avgjordes med hjälp utav en straffsparksläggning så fortsatte spelet tills att ett lag gjorde mål. Matchen avgjordes när ett utav lagen gjorde mål. Det fanns flera olika varianter på Golden Goal men i vissa upplägg så fortsatte spelet tills ett utav lagen gjorde mål, medans det ibland spelades två halvlekar på 15 minuter innan man sedan gick vidare till straffsparkar. Golden Goal har aldrig använts i Allsvenskan eller Sverige fotboll.